Çeşitli büyüklükteki daireler ve çapları iplerle belirlenir. İplerin uzunlukları alanda bulunan yer metresiyle ölçülür. Bu iki sayı bölünerek pi sayısı hesaplanır ve gerçek sayıya ne kadar yakın olduğu takip edilir.

Pi (π), matematiksel bir sabittir ve bir çemberin çevresinin çapına oranını temsil eder.

Ayrıca, pi sayısı birçok matematiksel hesaplamada ve formülde yer alır. Tam olarak ifade edilmesi zor olan bir irrasyonel sayıdır, yani kesirli bir oran veya ondalık kesir olarak tam olarak ifade edilemez. Ancak, birçok hesaplamada yaklaşık olarak 3.14159 olarak kullanılır.

Pi sayısının değeri yaklaşık olarak 3.14159’dur, ancak ondalık kesirlerle ifade edildiğinde sonsuz sayıda rakamdan oluşur ve kesirli bir oran değil, irrasyonel bir sayıdır. Pi sayısı, trigonometrik fonksiyonlar, geometri, analiz, istatistik, fizik ve mühendislik gibi birçok matematiksel ve bilimsel alanda önemli bir rol oynar.

Pi Günü olarak bilinen özel bir gün de bulunur: 14 Mart (3/14). Çünkü Amerikan tarih biçiminde 3 ve 14 sayıları, pi’nin yaklaşık değeri olan 3.14’ü temsil eder. Pi Günü, matematik meraklıları tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanır.